Itt megtalálod néhány ínycsiklandó finomságnak a receptjét. Lónak és lovasnak egyaránt. :)
(ek=evőkanál, tk=teáskanál, cs=csésze) Fontos hogy a cukorépapépet csak 12 órányi áztatás után adjuk a lovaknak különben a pép a ló torkában kezd el dagadni ami az állat fulladását okozhatja!!!
Csemegék lovasoknak
Grillázs
hozzávalók kb 25 darabhoz:
2 dl tejszínhab
3 dl méz
17 dkg cukor
40 dkg mandulabél
Elkészítés: Keverd össze a cukrot, a mézet és a tejszínhabot egy vastag falú lábasban, s lassú tűzön melegítsd. Kb. 25 perc alatt besűrüsödik. Keverd meg néhányszor, le ne égjen. Hogy megállapítsd, készen van-e, végezd el a ,,a puskagolyó-teszt''- et. Ehhez csöpögtess egy kevés grillázst egy pohár hideg vízbe. Vedd ki a vízből, s ha golyót tudsz formálni belőle, elkészültél, s már csak annyi a dolgod, hogy a cukros keverékhez hozzáadd a mandulabelet. Keverd össze, öntsd szét a finomságot kis tálkákba, és hagyd kihűlni.
Csokis muffin
hozzávalók:
10 dkg margarin
17dkg cukor
2 tk vaníliás cukor
3 ek kakaópor
2 tojás
14 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
1,5 dl tejszín
Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Add a margarinhoz a cukrot és a vaníliás cukrot, s keverd ki habosra. Kevergetés közben adagold hozzá a kakaóport, és üsd bele a tojást is. Ezután következhet a liszt kis adagokban, és a sütőpor, s óvatosan keverd össze. Öntsd a krémes tésztát muffinsütőformába, tedd be a sütőbe, és 15-20 percig süsd. Hagyd kihűlni.
Karamell
hozzávalók:
20 dkg cukor
2,5 dl méz
4 dkg margarin
2 ek kakaópor
Elkészítés: Tedd a hozzávalókat egy lábasba, és kevergetés mellett főzd 7 percig. A ,,puskagolyó-teszt'' segítségével meggyőződhetsz róla, vajon jó-e már a keverék: önts egy keveset a karamellából egy pohár hideg vízbe. Ha formálható, akkor már készen van. Adagold formákba, s várd meg, míg megszilárdul.
Csokigolyók
hozzávalók kb 20 darabhoz:
10 dkg margarin
20 dkg cukor
20 dkg zabpehely
1 tk vaníliás cukor
3 ek kakaópor
kevés kókusz reszelék egy tányéron
Elkészítés: A vajat a cukorral keverd habosra. Add hozzá a zabpelyhet, a kakaóport és a vaníliás cukrot, s keverd össze az egészet. Formálj kis golyócskákat a tésztából, s hempergesd meg őket a kókuszreszelékben. Helyezd a golyókat tányérra, és tedd be a hűtőbe egy kis időre, hogy megkeményedjenek.
Házi fagyi
hozzávalók:
3 tojássárgája
1,5 ek porcukor
3,5 dl habtejszín
10 dkg csokidara
Elkészítés: Keverd habosra a cukrot a tojássárgájával. A habtejszínt verd föl kemény habbá, majd óvatosan, nehogy a hab összetörjön, add hozzá a csokidarát és a tojásos-cukros krémet, majd keverd össze az egészet. Egy megfelelő edényben tedd be legalább négy órára a fagyasztóba.
Házi praliné
hozzávalók kb 25 darabhoz:
kb. 2 dl habtejszín
3-4 dl kukoricaszirup
6 dkg cukor
kb. 5 dkg hámozott mandula
Elkészítés: Keverd össze a tejszínhabot, a szirupot és a cukrot egy vastag fenekű lábasban. Időnként megkeverve addig főzd, amíg a keverék be nem sűrűsödik (kb. 25 perc). Úgy ellenőrizheted, hogy megfelelő állagú-e, hogy egy kanálnyit beleteszel egy pohár hideg vízbe. Ha a vízből kivett anyagból kis gömböt tudsz gyúrni, már leveheted a keveréket a tűzről. Keverd hozzá a lábas tartalmához a mandulát, majd az egészet öntsd pralinéformákba, és hagyd kihűlni.
Lágy torta
hozzávalók:
21 dkg étcsokoládé
21 dkg vaj
4 tojás
18 dkg cukor
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés: Egy kis lábasban olvaszd fel a csokoládét és a vajat. A tojást a cukorral keverd habosra, egy másik tálban pedig keverd össze a lisztet a sütőporral. Előbb ezt, majd a cukros tojást add fokozatosan a csokihoz és a vajhoz. Öntsd a keveréket egy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe. 230°C-on süsd 12-15 percig. Amikor kiveszed a sütőből, a süti még kicsit lágynak tűnhet, de hamarosan kiszárad és megdermed.
Karamellás szeletek
hozzávalók:
10 dkg margarin
3-4 dkg cukor
1/2 evőkanál vaníliás cukor
1/2 evőkanál méz
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés: A hozzávalókat gyúrd össze, majd a tésztából formázz három rudat. Mind a hármat nyújtsd olyan hosszúra, amekkora a tepsi, és 180°C-on 15 perc alatt süsd őket készre, majd szeleteld fel kb. 3 cm széles szeletekre.
Sült patkók
hozzávalók kb. 60 darabhoz:
30 dkg mandula
10 dkgvaj vagy margarin
12 dkg liszt
hozzávalók a díszítéshez:
porcukor
tojásfehérje
olvasztott csokoládé
Elkészítés:Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Őröld durvára a mandulát, a lisztből és a vajból keverj sima tésztát, és add hozzá. Egy tepsibe teríts sütőpapírt, és ezen formálj rudakat a tésztából. A rudakat vágd fel 10 cm hosszú darabokra, majd hajlítsd patkó alakúra. A sütő középső rácsán kb. 8 percig süsd őket. Ha kész, hagyd kihűlni. Amíg a patkók sülnek, a porcukorból és a tojásfehérjéből keverj mázat, és kend meg vele a patkókat. Ezután olvaszd fel a csokoládét, és valamilyen hegyes eszközzel pöttyözd meg a patkókat, mintha patkószögek lennének.
Gyors finomság
hozzávalók:
3 dkg kakaó
1/2 csésze tej
27 dkg cukor
1 dl méz
9 dkg vaj
Elkészítés: Olvaszd fel a vajat egy vastag fenekű lábasban, és keverd bele a többi hozzávalót. Kis lángon forrald fel, és folyamatos keverés mellett főzd kb. 30 percig. Teríts sütőpapírt egy tepsibe, majd öntsd rá a keveréket. Miután teljesen kihűlt, szeleteld fel.
Kókuszgolyók
hozzávalók kb. 40 darabhoz:
kb. 45 dkg cukor
3/4 csésze víz
8 zacskó zselatin
1/2 csésze víz
2 teáskanál vaníliás cukor
5 dkg vaj
10 dkg csokoládé
8-10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés: Keverd el a cukrot a vízzel, és forrald kb. 15 percig. A zselatint keverd el a fél csésze vízzel, szűrd le, majd a vaníliás cukorral együtt add a cukros vízhez. Addig kevergesd, amíg sűrű és habos nem lesz. Kanállal kis, labdányi adagokat szedj egy sütőpapírra. Pár óráig hagyd dermedni. Kis lángon olvaszd fel a csokoládét, add hozzá a vajat. Mártsd meg benne a golyókat, majd egyenként hempergesd meg őket a kókuszreszelékben.
--
Csemegék lovaknak
Töltött alma
hozzávalók:
1 nagy alma
egy kevés zab
rozsos kétszersült, morzsálva
répadarabok
Elkészítés: Vágd le az alma felső részét, tedd félre. Kapard ki a gyümölcs belsejét. Keverd össze a zabot, a morzsát és a répadarabokat. Facsard ki a kikapart almát, és add a gyümölcshúst a keverékhez. Töltsd az egészet az alma üregébe, és tedd a tetejére a félretet almakalapkát.
Répa ínyenc lovaknak
hozzávalók:
1 répa
egy kevés zab
egy kevés méz
Elkészítés: Mosd meg és pucold meg a répát. Kend be mézzel, majd forgasd zabba, hogy a répát teljesen befedje.
Lópalacsinta
hozzávalók:
2 répa
8,5 dkg finomliszt
1,5 dl tej
1 tojás
vaj
Elkészítés: Pucold meg és reszeld le a répát. Egy tálba tedd bele a lisztet, üsd bele a tojást, és add hozzá a tej felét. Keverd simára, ne legyenek benne csomók. Most add hozzá a maradék tejet és a reszelt répát, s egy habverővel keverd tovább. A palacsintatésztának kicsit krémesebbnek kell lennie. A palacsintasütőben olvassz fel egy kevés vajat, és süsd ki a palacsintákat.
Zsúrcsemege
hozzávalók:
6 szelet rozsos kétszersült
2 alma
1-2 db répa
egy kevés pépesített cukorrépa ( 12 óráig áztatni)
Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat, és kend a krémet a kétszersültekre. Díszísd salátalevéllel.
Mézes szendvics
hozzávalók:
2 szelet rozsos kétszersült
méz
Elkészítés: Bőségesen kendd be mézzel az egyik kétszersültet, és borítsd be a másik szelettel. Egyszerü és nagyszerű lónyalánkság!
Almaszeletek
hozzávalók:
1 alma
10 tk cukor
Elkészítés: Vágd vékony szeletekre az almát, és helyezd őket egy tálcára. Szórd be cukorral az almaszeleteket, és tedd ki a tálcát a napra egy pár órára, hogy ropogósra száradjanak.
Szülinaposok kedvence
hozzávalók:
2 kör alakú rozsos kétszersült
2 alma
2 répa
porcukor és kevés víz a díszítéshez
Elkészítés: Reszeld le az almát és a répát, keverd össze, és kenj belőle az egyik kétszersültre. Tedd a tetejére a másik kétszersültet. Adj a porcukorhoz egy kevés vizet, és keverd, amíg fényes, és kicsit híg masszát nem kapsz. Töltsd bele egy műanyag zacskóba, vágj a zacskó sarkán egy apró lyukat, és írj vele valami kedveset a kétszersült tetejére.
Fincsi lótorta
hozzávalók:
2 kör alakú rozsos kétszersült, lyukkal a közepükön
8 dkg zabpehely
1 répa reszelve
1 egész répa
almakarikák
Elkészítés: Keverd össze a zabpelyhet a reszelt répával, és kend az egyik létszersültre. Fedd be a másik szelettel, és díszítsd a tetejét almakarikákkal. Végül szúrj a lyukba egy egész répát.
Gyümölcsös répapép
hozzávalók:
1 szelet sárgadinnye
1 banán
szőlő
1 alma
20 dkg pépesített cukorrépa (12 órás áztatás után)
20 dkg zab
Elkészítés: a cukorrépapépet keverd össze a zabbal. Szeleteld fel a gyümölcsöket, és halmozd a répás zab tetejére.
Lovak isteni eledele
hozzávalók:
7 dkg búzakorpa
méz
forró víz
Elkészítés: Öntsd a forró vizet ( légy óvatos!!) a korpára, keverd hozzá a mézet, és hagyd kézmelegre hűlni. Istenien esik majd a lovadnak egy hűvös, esős napon a lovaglás után.
Fehérrépás finomság
hozzávalók:
1 fehérrépa
1 alma
1 körte
2 sárgarépa
Elkészítés: Vágd le a fehérrépa tetejét, és vájd üregesre a közepét. Szeleteld fel a gyümölcsöket, és töltsd a répa belsejébe. Tedd vissza az elején levágott kalapkát.
Korpás süti
hozzávalók:
búzakorpa
almák
répák
Elkészítés: Önts a korpához annyi vizet, hogy kemény masszát kapj. Tedd ki egy tányérra, és formázd torta formájúra. Répa- és almaszeletekkel díszítsd.
Meglepetés szendvics
hozzávalók:
fél alma
1 répa
2 szelet rozsos kétszersült
Elkészítés: Vékonyan szeleteld föl az almát és a répát, és tedd a kétszersültek közé. Egy szénaszállal kötözd össze, és készen is van egy kedves kis meglepetés a lovadnak.
Almatorta
hozzávalók:
2 alma
2 kerek rozsos kétszersült
2 répa
10 dkg zab
20 dkg cukorrépa (12 órára vízbe áztatva)
salátalevél
Elkészítés: Kend a cukorrépapépet a kétszersültre. Szeleteld fel az almát és a répát, és tedd ezt is a kennyérre. Szórd a zabot a tetejére, és fedd be salátalevéllel.
Lósüti
hozzávalók:
3 nagy sárgarépa
3 alma ( vagy banán ill. körte)
1 kg zabpehely
fél liter víz
2 gyógynövényes cukorka
Elkészítés: Először a cukorkákat old fel meleg vízben. Az almát és a sárgarépát reszeld le és keverd össze a zabpehellyel. Aztán add hozzá a cukros, szirupos oldatot is. Ha túl lágy és ragadós lett, akkor tegyél még hozzá zabpelyhet. Hagyd állni kb. egy fél órát. Utána lehet formázni és berakni a sütőbe. Kb. egy-másfél óra kell, míg 200 fokon megsül, közben forgasd is meg.
Lócukorka
hozzávalók:
200 g teljes kiörlésű liszt
150 g korpás zabpehely
225 g cukorrépaszirup vagy méz
Elkészítés: A teljes kiörlésű lisztetés a zabpelyhet összekeverjük a cukorrépasziruppal, ha nincs, akkor mézzel. Összegyúrjuk a hozzávalókat és kinyújtjuk sodrófával kb. fél centis vastagságra. Utána süteményformával kiszaggatjuk a tésztát. Tepsibe tesszük és 200 fokon megsütjük.
Lócsemege
hozzávalók:
2 szelet fehér kenyér
1 alma
1 narancs vagy mandarin
2 dl korpa
1 gyömbéres keksz
Elkészítés: A korpát vízbe áztatjuk és megvárjuk, míg kenhető állaga lesz. Ha már kenhető, akkor rákenjük a kenyérre, ráhalmozzuk a hámozott gyümölcsöket, és tetejére rakjuk a másik szelet kenyeret, mintha szendvicset készítenénk.
Ropogós finomság
hozzávalók:
1 csésze cukorrépapép (12 órányi áztatás után)
vízzel elkevert búzakorpa
2 alma
2 sárgarépa
1 szelet rozsos kétszersült
szelet gyömbértorta
Elkészítés: Vágd össze az almát és a répát, törd darabokra a kétszersültet, és az egészet keverd össze. Terítsd el a keveréket a gyömbértorta tetején, és már kínálhatod is a csemegével a lovadat.
Cukorrépapüré
hozzávalók:
darabka dinnye
1 banán
szőlő
1 alma
1 csésze cukorrépapép (12 órányi áztatás után)
1 csésze zab
Elkészítés: Egyszerűen csak add hozzá a felszeletelt gyümölcsöket a beáztatott cukorrépapéphez, és már kész is a finomság.
Saláta lovaknak
sárgarépa
alma
fejes saláta
zab
méz
Elkészítés: Vágd össze az almát, a sárgarépát és a fejes salátát, tedd őket egy tálba, majd keverd el a mézzel és a zabbal.
Töltött palacsinta
hozzávalók:
közönséges vagy lovaknak készült palacsinta
1 alma
1 banán
cukorrépapép (12 órányi áztatás után)
Elkészítés: Szeleteld fel az almát és a banánt, és keverd el a beáztatott cukorrépapéppel. Kenj egy keveset a keverékből egy palacsintára, és tekerd össze. Ezt ismételd meg a többi palacsintával is.
Hamis zabkása
hozzávalók:
1 szelet rozsos kétszersült
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
3 reszelt sárgarépa
Elkészítés: Törd össze a kétszersültet, és keverd el a többi hozzávalóval. Kevergetés közben adj hozzá vizet, amíg zabkása jellegű nem lesz.
Gyümölcsös zöldségsaláta
hozzávalók:
1 alma
1 nagy sárgarépa
1 körte
1 banán
1 narancs
pár szem szőlő
Elkészítés: Vágd össze a hozzávalókat nem túl nagy darabokra, és mindent keverj össze egy tálban.
Rozsos rágcsa
hozzávalók:
6 szelet rozsos kétszersült
2 alma
néhány sárgarépa
cukorrépapép (12 órányi áztatás után)
zabpehely
víz
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan keverd össze, majd kend meg vele a kétszersülteket. A szeletek tetejére tehetsz néhány salátalevelet.
Szünidei finomság
hozzávalók:
2 puha, kerek szelet kenyér
1 alma
1 narancs vagy mandarin
4-5 dkg búzakorpa
1 mézeskalács szív
Elkészítés: Kevés vízzel keverd el a korpát, és kend meg vele az egyik kenyeret. Pucold meg a narancsot vagy a mandarint, és körben, az almaszeletekkel válogatva helyezd el a kenyéren a gerezdeket. Takard be a szendvicset a másik szelettel, és az egészet díszítsd mézeskalácsszívvel.
Nos ennyi remélem finomnak találjátok őket. :)